Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto sijaitsee Tammelassa Forssan lähellä. Navigaattori löytää paikalle vähän huonosti pelkällä kansallispuiston nimellä (sen mukaan olin perillä, kun saavuin kansallispuiston rajalle), joten tarvitaan pysäköintipaikan osoite. Se on Somerontie 732, Tammela.

cof

Parkkipaikan takana on alueen opastaulu,

cof

jossa on myös kartta. Muita opas- tai luontotauluja täällä ei ole. Torronsuon kansallispuistossa on vain yksi rengaslenkki, joka on 1,5 kilometriä pitkä. Jos haluaa pidemmän reitin, voi kävellä suon poikki 3 kilometrin päähän louhokselle, ja sitten samaa tietä takaisin. Louhokselta on olemassa toinenkin reitti takaisin pysäköintialueelle, mutta sitä ei ole merkitty ja se kulkee kylän kautta osittain autotietä pitkin. Tämän reitin pituudeksi tulee 10 kilometriä. Itse kävelin lyhyen rengaslenkin. Siitäkin saa hyvän käsityksen alueesta ja pääsee ihailemaan suomaisemia.

cof

Maasto on hyvin tasaista ja täällä kuljetaan pääosin pitkospuita pitkin. Niitä uusitaan parhaillaan. Pieni pätkä reitin alusta on esteetöntä. Reitti on merkitty risteyskohdissa olevin viitoin, mutta muita reittimerkkejä ei ole. Tosin pitkospuut itsessään ovat aika selvä reittimerkki. Lenkin voi periaatteessa kävellä kummin päin vaan, mutta se on luontevaa kiertää vastapäivään, jolloin reitti alkaa opastaulun vierestä. Palveluista täällä on tarjolla nuotiopaikka polttopuineen ja käymälät. Lisäksi maisemia pääsee ihailemaan näköalatornista.

cof

Opastaulun vierestä lähtee kaksi reittiä, joista toisessa on viitta Torron kylään ja toisessa luontotornille. Lähdetään kävelemään luontotornia kohti.

cof

Tämä osa reittiä on esteetön, mutta puuväylä on paikoitellen vähän huonossa kunnossa. Todennäköisesti sekin uusitaan, kunhan pitkospuut on ensin saatu kuntoon. Ympärillä kasvaa suopursuja, lakkaa ja muita tyypillisiä suokasveja.

oznor

Saavutaan näköalalavalle,

sdr

josta on hienot maisemat suolle. Kesäinen sadekuuro yllätti tässä kohtaa, mutta se ei onneksi kestä kauaa.

oznor

Esteetön reitti päättyy tähän ja siirrytään kapeammille pitkospuille. Täällä on kylttejä varoittamassa pitkospuiden huonosta kunnosta. Uusien pitkospuiden vieressä on kasoissa vanhojen jäänteitä.

sdr

Reitti johtaa mäntyjen alle ja vastaan tulee este. Reitti tulee ilmeisesti jatkossa kulkemaan tästä, kunhan pitkospuut on saatu uusittua.

cof

Tällä hetkellä kuljetaan kuitenkin vielä syvemmälle metsään. Vanhat pitkospuut näyttävät todella olevan uusimisen tarpeessa, vaikka eivät ne onneksi ihan näin huonossa kunnossa ole muissa kohdissa.

cof

Reitti kulkee kuusikon läpi

cof

ja palaa takaisin avarampaan männikköön ja suon laitaan.

sdr

Pitkospuilta johtaa parissa kohdassa polku ihan suon reunaan. Käväisen katsomassa maisemia. Tästä tulee mieleen afrikkalainen savanni.

sdr

Suon laidalla kasvaa kivanmallinen mänty.

sdr

Matka jatkuu pitkospuita pitkin

cof

ja tullaan risteykseen. Reitti louhokselle jatkuu tästä oikealle ja rengaslenkki puolestaan kääntyy vasemmalle takaisin kohti parkkipaikkaa.

cof

Suon yli kulkeva reitti vaikuttaa kieltämättä houkuttelevalta…

sdr

Käännyn kuitenkin metsää kohti.

sdr

Juolukoissa on jo isot raakileet, vai karpaloitako nämä ovat.

oznor

Ylitetään oja, joka on täynnä oksia ja muuta metsäjätettä. Vieressä on kyltti, jonka mukaan suota on ennallistettu tukkimalla ojia.

cof

Pitkospuut jatkuvat metsään ja siirrytään metsäpohjalle kävelemään.

cof

Kuljetaan koivikon läpi ja näköalatorni alkaa pilkottaa tien oikealla puolella.

cof

Sinne on kulku nuotiopaikalta, jonne saavutaan hetken kuluttua.

oznor

Kävelen kohti tornia ja kiipeän portaat ylös.

sdr

Tornin juurella on penkki.

cof

Ylhäältä

cof

näkee pitkälle puiden yli

cof

ja alas nuotiopaikalle.

cof

Maisemien ihailun jälkeen on aika laskeutua takaisin alas ja palata kuusimetsän läpi parkkipaikalle.

cof

Torronsuon kansallispuiston maisemat ovat kauniita. Vähän harmitti, ettei tarjolla ollut pidempää rengaslenkkiä, mutta sai tästäkin ihan hyvän käsityksen alueesta. Parkkipaikalla oli reilusti autoja, mutta muita kulkijoita ei silti näkynyt kuin taukopaikalla ja näköalatornilla.

cof

Lue lisää Torronsuon kansallispuistosa: https://www.luontoon.fi/torronsuo/reitit

 

1 thoughts on “Torronsuon kansallispuisto

  1. Torronsuon suomaisemat ovat huikeita! Me kävelimme sen 10 km lenkin, jossa lopussa kuljettiin Torron kylän läpi ja sitten vielä aika ikävästi maantien reunaa. Voi tosiaan olla ihan fiksua vaan kävellä suon läpi louhokselle ja siitä takaisin. Tai louhoksen jälkeen matkalla Torron kylään on kyllä vielä ihan kivaa metsää ja vielä toinen näköalatorni, josta suo näkyy suon toiselta laidalta. Tuo näköalatorni ei ole kansallispuiston virallisissa kartoissa, vaan Ilvesreitin varrella ja tornia taitaa ylläpitää joku muu taho, ehkä kylä.

    Tykkää

Jätä kommentti